Szabályzat

Szekszárdi Borvidéki Borverseny

A Borverseny célja:

Lehetőséget ad a szakmai fejlődés felmérésére az előző évjárat borainak megismerésére, valamint a különböző évjáratokban előállított borok érésének figyelemmel kísérésére.

Fórumot biztosít a bortermelők gazdasági, elméleti és gyakorlati koordinációjához.

A 2024-es szekszárdi és budapesti „Aranyos kóstolók” részvételi feltétele, a 2024. évi Szekszárdi Borvidéki Borversenyen való részvétel.

A Borverseny ideje: 2024. március 20.

Helye: Babits Mihály Kulturális Központ földszinti nagyterme, Szekszárd, Szent István tér

A részvétel feltételei:

A versenyen részt vehetnek a Hegyközség Szekszárd, és a Bátaszék Térségi Hegyközség tagjai, akik a Szekszárdi Borvidékről származó (OEM Szekszárd termékkategória) bormintából legalább 2,25 hl borral, meglévő palackos bor esetén legalább 300 palackkal rendelkeznek.

Nevezési díj:

  • 4000,-Ft/minta hordós
  • 8000,-Ft/minta palackos

(Palackosnak minősül a legalább részben lepalackozott bortétel. Szúrópróba szerűen a pincekönyvi oldal bekérhető.)

Termelőnként nevezhető minta max. 10 db

Nevezett hordós boronként 3 szabvány minőségű (0,75l) boros palack.
Nevezett palackos boronként 4 szabvány minőségű (0,75l) boros palack.

A 0,75l-nél nagyobb kiszerelésű borokból 4 palackot kell leadni, a 0,75l-nél kisebb kiszerelésű borokból pedig legalább annyi palackot, hogy a bor mennyisége elérje a 3 litert.

Teljes versenyszabályzat

A WineCompass mindent tud, amit egy borbíráló alkalmazásnak a 21. században tudnia kell. Használatához nem kell más, csak stabil internet kapcsolat, és számtalan paraméterében rugalmasan testre szabható.

szponzor

Szekszárd

A huszonkét magyar borvidék egyike, amely a regionális besoroláson belül a Pannon borrégió részét képzi. A szekszárdit a déli borvidékeink közé soroljuk, amelyekre meleg és száraz nyarak jellemző. A talajadottságok viszonylag egységesek a borvidéken, a termőtájból eredő különbségek így elsősorban az adott terület fekvéséből, tengerszint feletti magasságából adódnak. A borvidék főként a vörösborokra koncentrál, ezen belül kiemelten kezeli a kadarkákat, kékfrankosokat, bikavéreket, a könnyedebb nyári borok kedvelőinek ugyanakkor ismerős lehet a szekszárdi siller, a Fuxli neve is.